Tuesday, July 12, 2011

DamnIT: Microsoft berhentikan support untuk XP

Setelah kemunculan Vista dan 7, kebanyakan dari kita dah meninggalkan XP yang banyak berjasa ketika membuat assignment ketika di unversiti dulu. Copy pasta pun gua banyak buat.



Microsoft mengumumkan akan memberhentikan support untuk Microsoft XP dalam masa 100 hari. Stephen Rose salah seorang members dalam XP bagi hint dekat blog beliau

"With only 1000 days left of extended support, don't you think it's time to retire Windows XP?"

Dalam kenyataan beliau hotfix and others patch akan tidak diperbaharui pada April 2014. Mengikut survey yang diorang buat, banyak company third party software dah 'putus harapan' untuk plan to extend support pada XP.

Apa akan jadi sebenarnya bila support ni bungkus? XP akan terdedah pada security risk dan banyak software baru tak boleh run. Dijangkakan Internet Explorer 9 (ada orang pakai ke..lulz) akan hanya beroperasi untuk VISTA dan 7. Tetapi Mozilla Firefox (kesayangan semua) masih boleh berfungsi di XP.



Menurut kajian masih terdapat sekitar 54% penguna PC masih menggunakan XP dan 24% users dah banyak guna WINDOWS 7. Kalau di ikutkan tahun depan Microsoft akan melancarkan WINDOWS 8.



Tapi kalau tengok sektor goverment pun masih run WINDOWS XP sebab tiada budget. Hahaha

Akhir kata dari Microsoft ialah: "Kami tak paksa user XP untuk upgrade OS.." Macam tergantung kan. Terus terang sahaja bahawa APPLE merupakan persaing yang sudah tunjuk belang.



So kepada pengguna XP, get a life la pergi tukar OS update sikit. Zaman dah maju macam mana kau sayang pun XP tu agak-agakla. Lain la kalau OS BiNi jangan selalu main tukar. Hahaha

No comments:

Post a Comment