Wednesday, May 19, 2010

Fuh!!!!!!! Amazing Inventions. Mesti Tengok Apa Jadi Masa HadapanKita Tahu bahawa kebanyakan teknologi hari ini adalah datang daripada Movie disebabkan tahap Fantasi pembuat cerita tersebut yang terlalu tinggi.

Tapi tahukah anda beberapa teknologi dalam Filem akan Di cipta dan Teknologi ini masih dalam kajian bagi mewujudkan benda Fantasi ini kepada Realiti.

Lets Go!

1. Teleport.


Mengikut kajian pakar-pakar telah berjaya meneleportkan benda kecil sahaja. Bagaimana caranya? Mengikut orang yang cipta ni mereka hanya boleh meneleportkan dari benda yang hancur menjadi sesuatu bentuk apa yang di kirim. WTF? Aku tak paham. Tapi Macam ni. Teleport ni tak boleh hantar korang sebijik balik kampung. Hehehe macam tu la.

2. Sixth Sense Technology

TED kata diorang dah ada benda ni. Just tengok apa yang di maksudkan dengan Sixth Sense. Pergh Technology ni Memang Terbaik.

3. 360º 3-D Holographic Displays

Yang ni technology banyak digunakan secara fake di Filem-Filem. ZCamTM dah Buat Trademark yang mereka dah berjaya buat Alat ni.
4. JetPack

Jetpack yang selalu aku beli time Main Red Alert 2. Benda ni kalau ada kat Malaysia senang la kot nak Balik Kampung..Actually, this type punya technology sudah pun ada. Dan Syarikat Yang buat ialah TAM. Alat ni di buat dengan cara auerospace..Tapi Sure gempak!


5. Flying Car

Nama kereta ni " Fly Highway In The Sky" cara dia beroperasi kalau anda semua stuck kat MRR2 boleh terbang kejap sampai rumah..Baiklah amat berguna bagi orang tinggal kat Kerinchi.


6. Flying Saucer

Aku tak tau benda ni apa..tapi rasanya Kapal Terbang Air Asia. Technology ni pon On The Way. Cuma Tak Gayat ke? Bulat? Kalau Kena Hempuk Ribut Sah2 Terhempas

7. Virtual Google

Google ni aku rasa lebih kepada komputer peribadi yang boleh memberi kita feedback. Macam Cerita Terminator tu. Nice Technology kalau nak tahu Ikan Kat Tesco tu fresh ke Tak Maybe boleh guna ni hehe


8. Contact Lenses That Change Color To Alert Diabetics of Glucose Levels

Teknologi ni akan berfungsi apabila kita minum Teh Ais yang manis dan tahap Glucose kita meningkat alat ni akan memberitahu badan kita yang kita kena berhenti minum Air Manis.

p/s: Kalau benda ni dah ada kat pasaran yang paling aku nak sekali ialah Teleport. Fuh!

Di Olah: Jantan Terhangat

Karya Asal, Learn More and Credit: SMASHINGLIST

4 comments:

 1. dulu mas aku dok suka baca pendapat orang pasal sains & teknologi nie...ada yang kata..teleport dah sampai satu level..di mana jisim berjaya dipecahkan tapi depa masih tak dapat mencantumkan balik bila sampai di destinasi...

  dalam entry nier terbalik plak...hahaha

  ReplyDelete
 2. yup..mcm teleport tu..diorang kata..mcm batu dari tempat A xkan hilang apabila teleport di tempat B. tapi di tempat B dia boleh buat batu tu..So aku rasa macam Faxs la kot..hahaha

  ReplyDelete
 3. hurm mungkin teknologi faks lebih tepat...tapi tiada yang mustahil...

  ReplyDelete
 4. tu la..tapi tu la macam cerita Jumper tu pon salah satu gak tu..

  ReplyDelete