Wednesday, April 28, 2010

Adakah Rabun Mata Seseorang Akan Kekal Selamanya?


Adakah anda seorang yang Rabun?

http://mominaction.files.wordpress.com/2008/03/myopia_big.gif

Kalau di ikutkan dari segi perubatan memang tiada kaedah saintifik yang membolehkan seseorang yang sudah dewasa boleh melihat semula. Correct me if i'm wrong.
kalau ikut Pakar kesihatan memang ada rawatan untuk merawat masalah ini namun tidak semua mampu untuk melakukan pembedahan tersebut.

Bulan lepas saya mendapati Ayah saya sudah tidak memakai cermin mata. Sangat ajaib. Tapi Mungkin kuasa Allah S.W.T.

Untuk informasi, Ayah saya menggunakan cermin mata sejak 1998, dan beliau rabun dekat. Dan tahun 2010 dia mendapati mata dia dah Ok..Nak membaca pun tak perlu memakai cermin mata lagi.

Apakah faktor mata ayah saya boleh sembuh?
Ayah saya memberitahu mungkin cara permakanan dan cara hidup yang merawat mata dia.

Di sini saya kongsikan beberapa tips yang Insyallah boleh menyembuhkan mata anda:

a) Makanan - Amalkan dengan makan setiap hari sebanyak 3 kali. Amalkan makan buah, Kurangkan Nasi, Makan Ikan atau makanan dari laut, minum air dengan banyak, sayur dan Kurangkan gula.
Kurangkan Makan Ayam, kalau nak makan pun sebulan 3 kali sudah mencukupi. Kenapa ayam berbahaya?

Sebab Ayam pada hari ini boleh lah di katakan sudah tidak asli dan tidak sihat untuk dimakan. Sebab itu orang tua selalu cakap Ayam kampung baik sebab cara diorang bela lain berbanding dengan ayam bandar.

b) Beramal - Amalkan dengan mandi dahulu sebelum anda bersolat sebab kita cuba mendekati energy dari Allah S.W.T even kita tak rasa tapi ia sebenarnya berlaku. (correct me if wrong) Sebab itu kebersihan amat di tuntut dalam islam. Selalu la mandi ek terutamanya pada waktu Subuh. Selain itu, Amalkan membaca Al-Quran setiap hari tak kira subuh atau maghrib. Walau tiada kajian, tapi tulisan ayat Al-Quran berlainan dengan tulisan biasa. Mungkin dengan ini boleh merawat mata anda. Saya pun tak tahu. Semua Ketentuan Allah S.W.T.

c) Tidur - Amalkan dengan tidur secukupnya terutamanya pada waktu malam. Pada siang hari pula, amalkan tidur sekejap walau 5 minit. sebab ia baik untuk kesihatan mata anda sebab mata anda boleh rehat. Itulah yang di amalkan oleh Ayah saya. Jangan Pulak amalkan Bangun lewat pada pagi hari.

d) Matahari - Amalkanlah keluar dari rumah pada setiap pagi sebab seperti yang kita tahu matahari pada pagi hari amatlah baik untuk kesihatan. Selain itu, janganlah asyik duduk je sepanjang hari bergerak la walau tak bersenam.

Amalkan lah cara permakanan sihat sebab penyakit bermula dari makanan. dan Insyallah mata anda semua ada peluang untuk sihat kembali.

http://4.bp.blogspot.com/_vJJWmzKz0Gw/Sv8VXRsxL8I/AAAAAAAAE9U/1MZBcQs6H_o/s400/%2B%2BLady+Gaga+Bad+Romance+video+photo+24+big+eyes.jpg

Mana tau ada mata macam lady Gagal ke

Tapi apa pun ini hanya sekadar tips, tiada kajian pun. Cuma saya kongsi bersama apa yang Ayah saya berjaya buat. Sekarang dia tak perlu cermin mata lagi.

Thanks for reading.
Sharing is Caring.

6 comments:

  1. Tips yg agak cambest...
    bagus² sbb share bnde ni...

    * aku pon rabun, tp rabun jauh...
    tips utk org rabun jauh takde ke... :P

    ReplyDelete
  2. Ada org rabun kerana penyakit dia.
    yg bese dgr pesakit diabetes. kandungan gula dlm darah boleh mempengaruhi rabun seseorg. power mata tak statik, kdg tinggi kdg rendah.

    betul, pemakanan kite salah satu punca.

    Cik pun rabun. rabun jauh.. specky sejak darjah 5, tiap2 tahun power naik.
    tapi since keje ni cik pki lense..power dah stable..Alhamdulillah, pasni nak kurgkan power lak

    ReplyDelete
  3. heheh sama je rabun jauh ngan dekat..cuma try amalkan cara n tips kat atas..Insyallah ada peluang untuk rawat mata kita. hehe.

    makanan dan connection dari Allah S.W.T amatlah diperlukan..

    ReplyDelete
  4. Wow!!!
    Tips hebat nih, leh share sama teman² yer Encik Jantan..
    Thanks :)

    PROJECT ALPHA AUDITIONS - Vote Pojie tau!

    ReplyDelete
  5. bestnye klu dh xpyh pakai spec kan..rase dpt mata baru..huhu
    thanks for the info..leh la cuba amalkan pasni.. ;)
    minum jus carrot yg dibuat sendiri hari2 pun boleh kurangkan rabun jugak.. ;)

    ReplyDelete
  6. tips 2k rabun jauh ader ke??
    leyh ler share jgak..
    nk tau coz sy rbun jauh..
    =(

    ReplyDelete