Wednesday, November 25, 2009

Early Window: Calculator Will Fix Liverpool

TELUK INTAN: Seramai 89 ibu bapa calon Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) Sekolah Menengah Abdul Rahman Talib (Smart) di sini kesal dan kecewa dengan tindakan penyelia peperiksaan sekolah itu menghalang calon menggunakan kalkulator jenis Casio 570ES dan Casio 570MS untuk ujian Matematik 1 dan Matematik 2, semalam.

Selain ibu bapa, ada calon dikatakan menangis ketika keluar dari dewan sekolah kerana terlalu kecewa berikutan calon lain di semua 23 pusat peperiksaan di daerah Hilir Perak tidak dikenakan larangan berkenaan.

Pengawal keselamatan dari Kampung Selabak, Hamzah Jumari, 55, berkata anak perempuannya menangis teresak-esak ketika menelefonnya jam 9.30 pagi sambil memintanya segera membelikan satu mesin kira-kira jenama Casio model 350.

"Dia memberitahu saya ketua pengawas pusat peperiksaan melarang calon menggunakan model 570 dan hanya model 350 saja boleh digunakan.
Petikan Akhbar Barita Harian

Di sini aku salah kan ibubapa dan Murid dan Sekolah.

Pegawas tu dia ikut peraturan.

7 comments:

  1. kadang kadang pengawas hampeh jugakkk :D

    ReplyDelete
  2. HEHEHEH tp aku rasa pihak sekolah dah bagi tau yang kena pakai kalkulator 350..
    akak aku kata ada pelajar mmg saje bawa sebab dia tau pengawas x cek..

    ReplyDelete
  3. dulu aq periksa tak boleh bawa kalkulator, senang budak-budak sekarang. lain kali mungkin boleh bawa laptop pulak hehehe.

    ReplyDelete
  4. huhuhu tu la pasal..tapi nanti ada cadangan kat timur akan guna laptop n broadband untuk jwb exam.

    ReplyDelete
  5. Betul..I rase salah pelajar dan ibu bapa jugak.
    Rase masuk masuk form 4 je.. cikgu2 dah mentioned
    Jenis2 kalkulator tertentu je yg
    bole guna masa masuk dlm dewan exam.. huhu.

    ReplyDelete
  6. gua bengang ni...apa kene mengena calculator dgn liverpool?wakaka

    ReplyDelete
  7. bulan lepas jadi guru ganti, warn sorang cikgu ni yang 570 tak le bawak masuk xm, dia tak percaya. huhuhu

    ReplyDelete