Monday, November 23, 2009

Early Window: Behind Naff Enemy Lines


Wah tadi aku buat blogwalking, ada yang tak suka dengan cara klik2 naff ni. kata ni la itu la. entry ni untuk menjelaskan kenapa kitorang suka klik naff.

Bagi aku ramai blogger buat blog dengan berbagai sebab. Ada yang nak jadi pemblogger sejati la, ada yang just nak KAYA, ada yang buat side income, ada yang suka tengok tulisan orang jadi dia buat blog dan mengharapkan nanti orang tu akan tengok balik post dia. hehe.

Ni maksud blog curik dari wikipedia. A blog (a contraction of the term "web log")[1] is a type of website, usually maintained by an individual with regular entries of commentary, descriptions of events, or other material such as graphics or video. Entries are commonly displayed in reverse-chronological order. "Blog" can also be used as a verb, meaning to maintain or add content to a blog.

So aku rasa dia tiada tulis, blog also means as you can't begging for someone to click your advertising. dan aku tak pernah lagi dengar atau lihat hukum menjadi blogger. Cuma aku rasa aku kena explain lebih detail supaya clear.

1. Klik naff boleh jadi kaya? eh of course boleh jadi kaya kalau tak xde la Tagged.com letak iklan adsense dalam web diorang n takdelah owner facebook.com boleh supply duit dia pada Yahudi hasil dari advertise. Sebab dia tau bila letak ads orang klik akan dapat duit. Memang dia tak tulis " hey u, when u log in dont forget to click my ads hah" tapi dia letak iklan supaya orang2 yang masuk dalam web dia akan diharapkan mengklik iklan2 yang ada. Untuk apa? bagi membayar macam2 bil termasuk utang kereta dia. So bagi blogger2 yang minta di klik ni untuk apa? cari side income la..asal ko sempit sangat. ada orang memang nak cari duit contoh student, selain itu, bagi aku ada blogger yang memang dah kaya n ada yang 100 kali ganda gaji diorng berbanding earn naff.

Antara Naff Malaysia yang Hangat!! Ala ni tak sebrapa mana pon kan kan?


Budak: Eh lepas ni nak bagi cek ni kat abang Jantan Terhangat

2. Hehe ni lagi satu pemikiran, naff bankrup? hehe jangan risau, sebab advertising camni akan di kaji pada setiap masa. Diorang tak bodoh..mesti la diorang alert benda ni. Kalau fenomena klik2 ni buat diorang rugi mesti diorang akan buat sistem baru. so setakat ni takde lagi. So aku tak nampak masalah tu.

2. dan pada yang TRAUMA ni, jangan risau fenomena klik2 ni kejap je.nanti pandai la orang Malaysia berenti buat benda nie. Biasa la dulu fenomena SMS sekarang fenomena klik. hehehe. Kenapa kami suka klik? sebab best..bagi aku best boleh compete siapa paling rajin mengklik. Dah hobi kitorang nk buat camne, yang penting aku tak susahkan family orang lain. Sampai bila kami bertahan? sampai internet rumah kami down hehe.

3. bagi aku fenomena camni bagus sebab apa? sebab nanti ramai lah yang mengetahui apa itu blog, nanti nenek atau atuk kau tau apa itu blog. hehe. Bila ramai pengunjung blog so nanti banyak la information diorng tau, n banyak blog perniagaan wujud. tak ke menaikkan lagi ekonomi negara kita. Kalau boleh cuba berfikir secara general. Jangan berfikiran untuk diri sendiri je. Ada orang yang TRAUMA ni dia pandang sebab dia tengok diri dia je. Kat Dunia ni banyak jenis orang la, ada yang jenis suka duit, ada suka seks, ada suka tengok awek, ada orang suka informasi, ada orang suka download lagu dan ada orang tak suka blog. Fenomena klik2 ni pon bagus gak, sebab nanti boleh tolong student yang nak buat side income. Bagi aku plak aku buat blog sebab aku suka entertainment dan suka duit. Bukan sebab gaji aku yang RM k tak cukup sebab aku teruja klik dapat duit. Tak ke pelik tu... hehehe.
Jangan risau nanti aku tanya kat Ustaz2 yang bertauliah tentang hal ni.

4. Kepada yang TRAUMA, rilex sudah.. itu Hak masing-masing. jangan risau kitorang tak gangu blog ko. Untuk jadi manager Naff? eh of course aku nak kalau diorang bagi. Ni aku sediakan muka2 yang dah kaya sebab Iklan dan website. Layan!!!!!!!!!!!






Orang Melayu kita memang macam2 pe'el..
"Biar orang berkata, Kita klik naff suka2"
hehe


20 comments:

  1. neh..k ef si 2 ..klik2.

    eh ni tempat komen ek.salah pulak.hahaha

    ReplyDelete
  2. hehehe.. betul cakap kak jantan tu... hehehe.. daripada kecoh2 lebih baik klik nuff.. ade gak pekdah...

    ReplyDelete
  3. sebetulnye nuff xbankrupt bukan dia yg baya,avertiser yg baya.ngeee mcm2 org mcm2 pandangn.janji x mudaratkan sudey

    ReplyDelete
  4. @izzahfahana: oit nek xsgke jupe ko kat sini jugak! kelik nek atas tu ade iklan..xnmpk tu tandanye pendek umor pak blalang ckp

    ReplyDelete
  5. eh...

    tp cmne plak dapaT DUIT EK??

    X PHM LEW!!

    ReplyDelete
  6. ntah klik je kan..bukan nyusahkan..xnak sudah..
    benda kecik je. Tapi baik korang tengok income yang tunjuk cek dari nuff mmg dasyat..aku nak camtu

    ReplyDelete
  7. hehehe naff pon di byr...slagi diorang dapat projek slagi tu bernafas...so projek2 ni bnyk entertainment n tehcnology so mmg x kan putus...so nanti sape2 yang bapak2 dia CEO ke..boleh bagi naff job jadi kita leh klik hahaha

    ReplyDelete
  8. haah
    ada gak baca org komplen
    pasal klik2 nuff ni
    bleh plak cakap kita tak jujur
    mcm minta sedekah
    taknak klik sudah la kan
    kit ammg suka berblog
    tapi kalau dgn berblog dpt income
    lagi syiokk

    rasenye dgn klik2 mcm ni
    secara tak langsung
    kit adekat dgn produk2 ni
    contoh mcm kita klik xpax
    asyikla tulis
    'klik xpax'
    'dpt xpax'
    'tembak xpax 2 kali'

    hehe
    so produk tu secara tak langsung
    kita kenal
    bukankah itu matlamat diorg
    bag produk itu dikenali

    wallah!
    panjang gile komen

    ReplyDelete
  9. a ah kan.kite pun pengguna yg disasarkan jugak.kudrat tuh nak klik2.haha.tapi iklan dia mmg best,untuk maklumat kite jgak.ad yg sy explore n bc

    ReplyDelete
  10. cik intan bikin karpet panjang xper..ahhaha..
    tu la pasal..sebab tu ada blog gosip sebab diorang nak bagi orang kenal artis ni dan juga mengumpat artis2 nie hehe.so product dia adalah artis
    eh ape kena mengena lak..hahhaa

    ReplyDelete
  11. rilek2 wahai kawan2.. hehehe.
    kita biaq pi je la dgn dorang yang suke duk ngutuk tu..
    bukan kita pinjam laptop n broadband dorang pun nak bukak blog nih kan..
    pasnih kita kena saling klik2 lah selalu buktikan kat dia.. hehehe. chaiyok!!

    ReplyDelete
  12. lufer lak, i click ur disneyland!!!!

    ReplyDelete
  13. saya setuju. nk kongski cerita sikit.. dulu sy x pandai nk buat2 blog nie.. rasa mcm xde apa2 nk di postkn. sbb sy bknnya jenis yang suka berceritera ni. tp semenjak sy tau nuff nie, tiba2 rasa syiok pulak berblog. semuanya disebabkan Nuff.. so, x rugi kn kl klik? jd jOm kita buktikan! Klik2 boleh berjaya!

    ReplyDelete
  14. Haha tu la..macam budak2 sape yang pose dapat duit...so konsep tu sama la ngan naff..bnyk citer pon x guna..kasi picit naff anda

    ReplyDelete
  15. org yang komen tu..org yang jeles je..ok ape buat blog leh klik2, dapat ramai kawan..

    ni buat facebook, tanam2 pokok, cangkul2..duit pun tak dapat..

    huhuhu..ok..nak gie tanam pokok cili padi kat luar rumah sat..

    jab lagi klik lagi..

    good entry!

    ReplyDelete
  16. sape komen mcm tu ?? meh habaq...
    xberpikiran ke hadapan sungguh...macam mana nk kaya..hahaha

    eh, bestnya kan dpt cek yg pertama tu...hmmm dpt no2 pun okes gak...anwyay, td bc en3 ni sambil makan misterpoatato..sorry aaa dah abis..nnti beli lg, utk hidangan pada org dtg k

    ReplyDelete
  17. betul3.. orang berBLOGging lagi semangat tau kalau ade Nuff nih :) diorang yang cakap camtu patut bace entry kat ni.. hehe

    ReplyDelete
  18. dont worry jantan... setiap orang ada cara berfikir yang berbeza2... so kalau dia nak cara macam dia, biarlah dia buat cara dia.... yang penting kita dalam komuniti kita ni saling bekerjasama dan dengan harapan suatu masa nanti boleh jadi sebuah blog komuniti yang kuat di antara kita.. all the best to all my friends..

    ReplyDelete